בית הקברות סמבוסקי נמצא במורדות הדרום-מזרחיים של הר ציון. בית הקברות שימש בתקופה העות'מאנית המאוחרת לקבורת יהודי ירושלים העניים. המיקום שלו בין סילואן וגיא בן הינום הפך אותו לנקודה חשובה בעבור עמותת אלע"ד, המבקשת לחבר את מערב ירושלים ומתחם התחנה בפרט עם סילואן שבה נמצא האתר הארכיאולוגי 'עיר דוד' של העמותה. לשם כך מפתחת בשנתיים האחרונות העמותה את גיא בן הינום וסוללת שבילים שמובילים אל בית הקברות.
ייעוד השטח של בית הקברות הוא גן לאומי, אך הוא לא הוכרז כגן לאומי. השטח שייך לאפוטרופוס הכללי וזה נתן לחברה קדישא הספרדים את סמכויות הניהול של בית הקברות. חברה קדישא מצידה הסמיכה את עמותת אלע"ד לבצע עבודות שיקום בבית הקברות.
בשולי בית הקברות התפתחה בשנות השלטון הירדני, וגם אחריו, שכונת מגורים בה מתגוררות כ- 150 משפחות. הגישה היחידה לשכונה ברכב היא דרך שטח בית הקברות והתושבים חונים בשטחו. בחודש יולי 2022 החלה אלע"ד בעבודות פיתוח בבית הקברות.
עוד לפני שהחלו העבודות הגדירה אלע"ד את יעדה – הצבת שער בשביל המוביל לבית הקברות שימנע את הגישה לשכונה. בשיחות טלפון שערכו אנשי העמותה עם תושבים מהשכונה ב- 3.7.22 הם אמרו כי בכוונתם להציב שער והם מתבקשים לחנות במקום אחר. למחרת החלה אלע"ד בעבודות פיתוח אינטנסיביות במסגרתן הציבו סלעים וחסמו חלק מהחניות, בנתיים השער לא הוקם .
במטרה להתנהל בדיאלוג תושבי השכונה יזמו פגישה עם כלל הגורמים המעורבים. הפגישה נערכה ב- 5.7.22 בבוקר בהשתתפות נציגי המשטרה, נציג העירייה, נציג עמותת אלע"ד, תושבים ונציג עמק שווה. במהלך המפגש הבהירו התושבים כי הם אינם מתנגדים לשיקום בית הקברות, אך לא ייתכן כי תימנע מהם הגישה לביתם והיכולת לחנות במקום. נציגי המשטרה והעירייה הציגו תמונה לפיה לא ניתן למנוע גישה מהתושבים מבלי שתינתן לתושבים אלטרנטיבה. בסיום הפגישה סוכם כי לעת עתה השער לא יוקם, אולם עמותת אלע״ד רשאית לנקות את המקום, אך לא יותר מכך.
למרות הסיכומים, מאותו היום והלאה העצימה עמותת אלע"ד את העבודות במקום.במסגרתן חפרה העמותה באמצעות כלים כבדים במקומות שלטענתה נמצאים בהם קברי יהודים ומצבות רבות נשברו לאחר שנפגעו מנסיעה של אותם כלים. העבודות הכוללות שינוי פני הקרקע, חפירה עם טרקטורים, הצבת סלעים והקמת קירות, דורשות היתרי בנייה. היתר כזה או אחר טרם הוצג על ידי העמותה לתושבים ו תוך התעלמות ועד כדי גיבוי מצד הגורמים האמורים לפקח על העבודות.
בתאריך 18.7.22 פנה סגן ראש עיריית ירושלים, יוסי חביליו, לפיקוח על הבנייה בעירייה בדרישה לבדוק את הטענות, אך לא קיבל תשובה. לצד זאת, מנכל"ית רשות הטבע והגנים ענתה כי לרשות אין סמכויות במקום. לאור העובדה כי המרחב מוכרז כאתר עתיקות וכי עובדי עמותת אלע"ד חופרים במקום עם טרקטורים, פנה ארגון עמק שווה למנהל מרחב ירושלים של רשות העתיקות והעביר לו תיעוד של החפירות, חרף זאת טען מנהל המרחב כי הרשות מלווה את העבודות וכי הן אינן חודרות את פני הקרקע. גם חברה קדישא טענו בביקור שערך נציג עמק שווה במשרדי החברה כי העבודות נעשות בליווי מלא וכי מצבות לא נפגעו וטרקטורים לא חפרו לעומק.
לצד פעולות שיקום בית הקברות החלו עובדי עמותת אלע״ד להקים קירות תמך וטראסות גם במרחבים שנמצאים בין בתי התושבים. ככל הידוע לעמק שווה, הפעילות בבית הקברות וסביבתו אינם מתבצעים בהתאם לתוכנית וללא היתרים. באופן זה עובדי עמותת אלע״ד משוטטים בשטח ומחליטים לבצע פעולות ככל העולה על רוחם. זוהי אינה הדרך המקצועית לבצע שיקום ושימור של אתרי מורשת באופן כללי, במיוחד שמדובר על בית קברות המחייב זהירות יתירה, קל וחומר ככל שמדובר על מרחב האגן ההיסטורי של ירושלים.
The post עמותת אלע"ד פוגעת בבית הקברות היהודי סמבוסקי הרשויות יודעות ומעלימות עין appeared first on עמק שווה.